Architektura Konstrukcja Kosztorysy

DORAN

24 lipca 2017

ZAGOSPODAROWANIE DZIAŁKI

Minimalna pow. działki = 379,70 m2
Pow. zabudowy budynku = 109,63 m2

OPIS

Dom jednorodzinny wolnostojący z poddaszem użytkowym
Przeznaczony dla 4-5-osobowej rodziny
Liczba pokoi: 4
Pow. użytkowa: 130,65 m2
Kubatura wewnętrzna: 455.99 m³
Wysokość do kalenicy: 7,23 m
Dach: dwuspadowy, kąt nachylenia: 35˚
Powierzchnia dachu: 185,87 m2
Wysokość pomieszczeń: 2,60 m
Grubość ściany zewnętrznej z ociepleniem: 40 cm

Doran to budynek jednorodzinny z poddaszem użytkowym, przeznaczony do zamieszkania przez 4-5 osobową rodzinę. Budynek o współczesnym wyrazie tak zwanej „nowoczesnej stodoły”. Prostą bryłę o dwuspadowym, bezokapowym dachu urozmaicają drewniane ażurowe pergole, które pełnią także funkcję podtrzymywania dachu nad tarasami. Ze względu na brak garażu istnieje możliwość zaprojektowania atrakcyjnej wizualnie wiaty drewnianej w bocznej części budynku. Bardzo odważnymi i nowoczesnymi elementami wykończenia są: pionowa okładzina drewniana w spokojnym odcieniu brązu, oraz detale z betonu architektonicznego i szara blacha na dachu. Wnętrze budynku zyskało wyraźny podział na część dzienną dostępną dla wszystkich, oraz część prywatną. Tuż przy wejściu usytuowano wiatrołap i niezbędne pomieszczenie gospodarcze do przechowywania. W tejże części wydzielono także pokój i sypialnię z gabinetem. W środkowej części budynku umieszczono WC i Łazienkę, do których dostęp jest niezwykle prosty z każdego pomieszczenia. Kuchnia, jadalnia i salon to otwarta przestrzeń. Brak stropu nad częścią wypoczynkową powiększa przestrzeń otwierając ją dodatkowo na ciekawą geometrię dachu. Z salonu możemy przejść na duży taras z boku domu lub z tylnej jego części. Jego zadaszenie pozwala na praktyczne korzystanie w każdych warunkach pogodowych. W otwartej przestrzeni pomiędzy jadalnią, a salonem umieszczono reprezentacyjne, nowoczesne schody, które prowadzą na poddasze budynku. Duża antresola widoczna z dolnej części domu może posłużyć jako domowa biblioteczka lub gabinet do pracy, czy po prostu miejsce spokojnego odpoczynku. Z tej części wyznaczono wyjście na niewielki balkon. Poddasze zaadaptowano także na sypialnię i pokój, oraz niezbędną łazienkę. Pomieszczenia doświetlają dodatkowo okna dachowe z widokiem na zmieniające się niebo. Casio to budynek o tradycyjnej bryle, lecz nowoczesnym wydaniu. Oszczędna prostota, wpasowujące się w otoczenie detale architektoniczne, a przy tym perfekcyjnie rozplanowana przestrzeń i dużo przestrzeni do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dobrze dobrane duże przeszklenia sprawiają iż budynek napełnia się światłem i rozpościera widok na piękno otaczającej przyrody. Projekt ten to harmonia, porządek i nowoczesność w jednym.

            

 

 

 

 

Więcej...